Konzumace bílkovin může způsobit, že se budete cítit delší dobu sytí. Konzumace bílkovin poskytuje mnoho výhod pro naše zdraví, včetně nárůstu svalové hmoty.
Zdravotních účinky tuků a sacharidů jsou kontroverzní. Téměř všichni se však shodují na tom, že bílkoviny jsou důležité.
Většina lidí má dostatečný příjem bílkovin, ale některým lidem by prospěla vyšší konzumace bílkovin.
Mnoho studií naznačuje, že dieta s vysokým obsahem bílkovin má zásadní přínos pro hubnutí a zdraví.
Zde je 10 vědecky podložených důvodů, proč jíst více bílkovin:
1. Snižují chuť k jídlu a pocit hladu.
Tuky, sacharidy a bílkoviny ovlivňují vaše zdraví různými způsoby. Studie ukazují, že bílkoviny pomáhají cítit se sytější s menším množstvím jídla.
Je to částečně proto, že protein snižuje hladinu hormonu hladu ghrelinu.
Pokud tedy chcete zhubnout, zvažte nahrazení některých sacharidů a tuků bílkovinami například tím, že zmenšíte porci brambor nebo rýže a přidáte pár kousků masa nebo ryby navíc.
2. Zvyšuje množství svalové hmoty a sílu.
Konzumace bílkovin vám pomůže vybudovat větší množství svalové hmoty a pomáhá udržet svalovou hmotu při tréninku.
Udržování konzumace vysokého množství bílkovin může také pomoci zabránit ztrátě svalové hmoty při hubnutí.
3. Bílkoviny jsou dobré pro vaše kosti.
Většina dlouhodobých studií ukazuje, že bílkoviny, včetně živočišných, mají zásadní přínos pro zdraví kostí.
Lidé, kteří konzumují větší množství bílkovin, mají mnohem nižší riziko osteoporózy a zlomenin.
To je důležité zejména u žen, které jsou po menopauze vystaveny vysokému riziku osteoporózy. Příjem dostatečného množství bílkovin je způsob, jak tomu zabránit.
4. Snižuje "touhu" po jídle.
Touha po jídle se liší od normálního hladu. Touha po jídle není o tom, že vaše tělo potřebuje živiny, ale váš mozek potřebuje "odměnu".
Jednou z nejlepších metod, jak snížit neovladatelnou chuť po jídle, je zvýšit příjem bílkovin .
5. Zrychluje metabolismus a zvyšuje spalování tuků.
Jídlo bohaté na bílkoviny může na krátkou chvíli zrychlit váš metabolismus. Je to tím, že tělo využívá kalorie k trávení a využití živin v potravinách. To je označováno jako "termický efekt jídla" (TEF).
Bílkoviny mají mnohem vyšší termický účinek než tuky a sacharidy.
Vysoký příjem bílkovin výrazně zrychluje metabolismus a zvyšuje počet spálených kalorií.
6. Snižuje krevní tlak.
Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou infarktu, mrtvice a chronického onemocnění ledvin.
Vyšší příjem bílkovin prokazatelně snižuje krevní tlak.
Jedna ze studií prokázala, že dieta s vysokým obsahem bílkovin snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL).
7. Po zhubnutí pomáhá udržovat tělesnou hmotnost.
Bílkoviny zrychlují metabolismus a chuť k jídlu, a to vede k automatickému snížení příjmu kalorií.
Pro udržení tělesné hmotnosti udržujte vyšší příjem bílkovin .
8. Neškodí zdravým ledvinám.
Mnoho lidí se mylně domnívá, že vysoký příjem bílkovin poškozuje ledviny.
V případě lidí, kteří mají nemocné ledviny, může jim snížení množství bílkovin ve stravě prospět. Ovšem lidem se zdravými ledvinami, žádné riziko nehrozí.
9. Pomáhají rychlejšímu uzdravení po zranění.
Protein může pomoci vašemu tělu v regeneraci po zranění. Dává to smysl, jelikož bílkoviny tvoří hlavní stavební kameny vašich tkání a orgánů.
10. Pomáhají zůstat ve formě i ve vyšším věku.
Jedním z důsledků stárnutí je, že vaše svaly postupně ochabují.
Nejzávažnější případy se označují jako sarkopenie související s věkem, která je jednou z hlavních příčin křehkosti a zlomenin kostí.
Konzumace většího množství bílkovin je jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit sarkopenii.
Velmi důležité je zůstat fyzicky aktvivní a ve vyšším věku.