Brazilský ořech (Bertholletia excesu) je jihoamerický strom z čeledi Lecythidaceae a je to také název pro jedlá semena tohoto stromu.
Je to jeden z největších a nejdéle žijících stromů v amazonském deštném pralese.
Plod a jeho skořápka obsahují jedlý para ořech, který je poměrně velký.
Jako potravina se para ořechy vyznačují různorodým obsahem mikroživin, obzvláště vysokým obsahem selenu.
Dřevo brazilského ořechu je ceněno pro svou vysokou kvalitu v tesařství, podlahářství a těžkých konstrukcích.
Strom brazilského ořechu je vysoký až 50 metrů a kmen má průměr 1-2 metry což z něj činí jeden z největších stromů v amazonském pralese.
Může žít i 500 a více let.
Brazilský ořech pochází z Guayany, Venezuely, Brazílie, Kolumbie, Peru a Bolívie.
Roste tam roztroušeně na březích řeky Amazonky, Rio Negro, Tapajós a Orinoco.
Plody jsou těžké a tvrdé a když padají, představují vysoké riziko pro vozidla i lidi.
Plody dozrávají po 14 měsících od opylení květů. Plod se podobá kokosovému ořechu a obsahuje 8 - 24 para ořechů.
Každý ořech je zabalen zvlášť a uspořádání se podobá měsíčkům pomeranče.
Globální produkce v posledních letech se pohybuje okolo 70 tisíc tun.
Brazilské ořechy obsahují 3% vody, 14% bílkovin, 12% sacharidů a 66% tuků.
Obsahují množství minerálů jako hořčík fosfor, mangan, zinek, vápník, železo, draslík, thiamin.
Dále obsahují vysoké množství vlákniny.
Para ořechy jsou velmi chutné, velké a křupavé a rozhodně doporučujeme ochutnat.